Nyligen slog Brygg & Bakst upp dörrarna i Kynningsrud-byggnaden vid torget i Halden – ett mysigt lunchställe som vill lyssna till invånarnas behov för att bli en riktig succé. Hilde Kynningsrud, daglig leder hos fastighetsägaren Kynningsrud Eiendom, är glad över att återigen ha en bra lunchrestaurang i byggnaden.
– För oss som fastighetsägare är det viktigt att fylla våra lokaler med bra aktörer som kan lyfta hela upplevelsen av området kring torget. Vi har fått tydliga signaler om att ett bra lunchutbud – och kvällsöppet på helgerna – är efterlängtat både av butiker och andra verksamheter i närheten, säger Hilde.
Färsk bakverk och generöst lunchutbud
Diskarna dignar av nybakat bröd och sötsaker, och i köket står kocken och lagar härliga lunchrätter. Det är Espen Willard som tillsammans med sin fru Anne-Berit har startat Brygg & Bakst. Han är bagare, hon är konditor – en perfekt kombination enligt Hilde, som är mycket nöjd med de nya hyresgästerna.
– Vi är verkligen glada att det är just Espen och Anne-Berit som driver stället. De har lång och gedigen erfarenhet. De har även återöppnat sitt bageri i Tistedal, där de bakar allt från bullar till tårtor som serveras här. Dessutom gör de en utsökt italiensk pizza – jag är redan fast, säger hon.
Varmt och kallt till lunchVarm og kald lunsj
Brygg & Bakst har inget fastlåst koncept – förutom att de satsar på lunch. Förutom klassiker som sallader, smörgåsar och pizza, finns ett brett utbud av nybakat.



– Vi säger att kocken möter bagaren. Vi har bröd, kanelbullar, kardemummasnurror, take away, fylld focaccia, fyllda croissanter – lite av varje, berättar Espen.– Vi sier at kokken møter bakeren. Så vi har brød, kanelboller, kardemommeknuter, vi har take-away, påsmurt foccacia, påsmurte croissanter og litt av hvert, sier han.
Feedback är viktigt
– Det har ju visat sig att det kan vara svårt att få verksamheter att överleva länge i Halden. Vad tänker ni göra annorlunda?
– Jag tror det viktigaste är att lyssna på feedback. Vi måste våga ändra oss längs vägen. Höra vad folk säger, så vi inte fastnar i ett mönster. Allt behöver inte vara hugget i sten, säger han.
Kvällsöppet
– När jag kommer till Halden känns det som att det mesta är stängt. Tänker ni sticka ut där?
– Kul att du säger det, för det är faktiskt en av anledningarna till att vi öppnade här. Jag hade några vänner från Sandefjord på besök. Vi hade varit på visning i gamla fängelset och ville gå ut och äta – men allt var stängt! Veckan efter satt jag på kontoret hos Hilde, helt sant. Så vi har öppet från 10 till 17 på vardagar och från 10 till 23 på fredagar och lördagar. Söndagar håller vi stängt – än så länge.
Kynningsrud Eiendom förvaltar och utvecklar kommersiella fastigheter – bland annat Halden Brygge, där Brygg & Bakst nu huserar. Lokalerna har renoverats från grunden och fått en varm och inbjudande kafékänsla som passar det nya matstället perfekt.
Fräscha lokaler med rätt känsla
– Vi har jobbat länge med att renovera lokalerna, och haft ett väldigt bra samarbete med våra nya hyresgäster under hela processen, berättar Hilde.
– Inredningsarkitekterna Elisabeth Gran och Victoria Skauen har hjälpt oss med uttrycket – och vi är supernöjda! Förhoppningsvis tycker haldenborna detsamma, säger hon.
Som fastighetsutvecklare och hyresvärd är Kynningsrud Eiendom måna om att ge sina hyresgäster bästa möjliga förutsättningar.
– Vi lägger stor vikt vid det vi kallar skräddarsytt. Vi gör allt vi kan för att hyresgästerna ska lyckas med sina drömmar och projekt – det är viktigt för oss. Det fina i vårt arbete är att få vara till nytta! För våra kunder, för miljön, för samhället – och för varandra. Och därför känns det extra roligt att få välkomna Brygg & Bakst in i huset.
