Idag flyttar nästan 200 elever från Frederik II gymnasieskola in i vårt Brage Fram-hus i centrala Fredrikstad. På rekordtid har kontorslokaler gjorts om till klassrum för att rädda en skola i nöd.
Skolan har under en tid haft utmaningar med undervisningslokalerna och 1 200 elever har haft en oförutsägbar vardag. Det handlar om lösa betongplattor och mycket asbest, vilket är extremt farligt och skadligt för hälsan. Rektor Leif Østli kan berätta om en utmanande tid.
– Med kort varsel fick vi besked om att skaffa ersättningslokaler för undervisning. Så småningom blev det nästan 40 klassrum. Det är inte lätt att uppnå över en natt. Vi fick tips om dessa lokaler. Det var vi glada för. Här får vi sju klassrum. I övrigt är vi utspridda på stadion, Glommen Brygge och Onsøys stadshus. På var och en av dessa platser har vi tre klassrum. Vi försöker samla in stegen så mycket som möjligt. Här i Brage Fram-gården blir VG1 studieinriktning, säger han.
Från kontorslokaler till klassrum
Till en början hyr skolan lokalerna fram till sommaren, men med en eventuell förlängning.
– Behovet kommer att finnas mycket längre än fram till sommaren, så det blir en dialog mellan skola, förvaltning och politiker om vägen framåt. Vi är politiskt styrda, säger Østli.
– Hur har samarbetet med Kynningsrud Eiendom varit?
– Kynningsrud har varit ett proffs och lätt att samarbeta med, skryter han.
Hilde Kynningsrud, generaldirektör för Kynningsrud Eiendom, håller med om att samarbetet har varit bra.
– Det är andra krav på undervisningslokaler än kontorslokaler, så vi har samarbetat med många för att få det här att hända. Både projektledare, brandkonsult, Fredrikstad Brandförsvar, byggkonsult i kommunen, länet, skolan – och inte minst duktiga hantverkare har vänt om i rekordfart för att få ett tillfälligt godkännande av lokalen som undervisningslokal. Vi har bland annat rivit väggar och satt upp nya väggar för att anpassa, men nu är vi redo att välkomna våra nya hyresgäster. Det känns väldigt bra att kunna bidra här, så att de unga får en bra lärandemiljö, säger Hilde Kynningsrud entusiastiskt.
Byggmästare Bjørn Larsen Eftf. arbetar intensivt med anpassningar av lokalerna.
Skönt att kunna hjälpa till
Det är ingen lätt situation för elever att gå i en skola som saknar en samlande byggnad, men rektorn är stolt över sina elever.
– De har klarat sig förvånansvärt bra, även om vissa är oroliga inför tentan. – De har gjort det förvånansvärt bra, även om en del är oroliga för tentan. Tyvärr blir det också lite mindre tid för sociala aktiviteter när alla inte är på samma ställe och dessutom måste lägga tid på att ta sig runt istället för att ta en paus på marken eller äta lunch i lugn och ro, säger han.
– Hur tror du att det blir att få in så många elever i byggnaden?
Hilde är inte orolig.
– Jag tror att det kommer att gå bra. Vi har haft många möten i förväg och noga övervägt vad det innebär att ha 175 elever plus personal här. Så vi har gjort en plan i förhållande till det. De andra hyresgästerna i huset är med i processen och jag upplever att alla är positiva och att de också tycker att det är trevligt att vi kan hjälpa en skola i nöd, säger hon.
Östnorges bästa elever
Rektor Østli är inte heller orolig
– Jag tror att det kommer att gå bra. Vi har de bästa eleverna förstås, de mest väluppfostrade eleverna och de som är minst mobbade, skryter han.
Elevundersökningen för 2023, som publicerades i januari, visade att skolan hade minst mobbning av alla skolor i hela östra Norge.
– Vi arbetar systematiskt och noggrant med lärmiljön. Eleverna ska vara säkra och laganda är viktigt. Hade vi inte haft den grunden hade det kunnat bli kris i den situation vi är i nu, säger han stolt.
Då är det bara att låta skolklockan ringa, hitta dina platser och säga välkommen.
Glädjen är att vara till nytta!
Text: Eva Kynningsrud Dobbing
Foto: Eva Kynningsrud Dobbing/Ann-Christin Folmer