Invigning av Malaika Villages Kiserian

Vilken festlig dag när Malaika Villages Kiserian invigdes! 100 personer hade jobbat hårt för att få allt klart. Regn hade sett till att områdena runt byggnaden var ett enda stort lerhål, men HAKUNA MATATA – visst var det en fest!

På plats var också högtidlig invigning av skolan av Norges ambassadör Gunnar Andreas Holm och seniora kenyanska politiker. Det var tal, dans och barnen i Malaika Villages Faraja och skolorna i slummen underhöll med sång. Så många människor har jobbat hårt för att göra detta möjligt, och det var underbart att få vara med och fira.

Hela kvarteret var inbjudet, och ju närmare lunch vi kom desto fler strömmade till. Mat ska ha serverats till minst 500 personer. Mammorna från trakten hade inrett sig i färgglada klänningar, kangas och smycken och välkomnade oss på traditionellt vis med sång och dans.

Et korps bestående av unge gutter i blå uniformerer på blåseinstrumenter.
Slummens egna lilla korps spelade!

Skola för 200 elever

2015 donerade Solveig Bye, dotter till författaren och bildkonstnären Frithjof E. Bye från Halden, en miljon kronor till NSP Aid öronmärkt skola för föräldralösa och missgynnade barn i Kenya. Nu, sju år senare, kunde vi öppna den första byggetappen av skolan, som är avsedd för totalt 200 elever. 48 elever är på plats och lektionerna börjar den 8 maj. Skolan består av klassrum, matsal (skänkt av Kynningsrud AS och personal), datasal, sanitetsutrymmen, vattentorn/brunn och administrationsbyggnad.

Ger flickor utbildning

I området står också de första åtta husen i Malaika Villages Kiserian klara. Var och en ska hysa åtta barn och en ”mamma” Här ska de få mat, kläder och omsorg. Vi fick träffa sju av de åtta föräldralösa tjejer mellan 10 och 12 år som äntligen ska få skolgång och ett tryggt hem i Kynningsrud Hem. Utbildning ger dessa flickor en chans i livet och är deras nyckel till ett bra och bättre liv. Tjejerna var spända och glada – tänk sin egen säng, sitt eget skåp, kläder, skoluniform och tillräckligt med mat! De drömmer om att bli designer, läkare och pilot.

En underbar dag vi aldrig kommer att glömma! Stort tack till alla som är med och gör detta möjligt, vi ser fram emot fortsättningen!

Text/foto: Laila Kynningsrud

Farget og hvit mann står smilende ved siden av hverandre
Sjukskötaren Samuel är klar med utbildningen! Här med Ivar Kynningsrud.