Gåva till välgörenhetsorganisation 2023: NSP Aid

Företagen i Kynningsrudgruppen har tillsammans med sina anställda som tradition att ge en gåva till ett välgörande ändamål vid jul. Sedan 2011 har vi haft det stora nöjet att samarbeta med North-South Partnership Aid (NSP Aid), och vi kommer att fortsätta samarbetet in i 2024. Företagen och de anställda ger tillsammans.

Det är imponerande vad den välgörenhetsorganisationen har fått till med så små medel genom 13 års drift. Den har gett hopp till barn där hopplöshet råder. 2024 fortsätter vi att ge bidrag till barnhemsbyn Malaika Villages Kiserian utanför Nairobi. Barnhemsbyn öppnades i april i år och Kynningsrud var representerade med Ivar och Laila Kynnignsrud (se omtalet längre ner).

Bidrar tillsammans

I Malaika Villages Kiserian bor det nu 48 föräldralösa barn från slummen som nu får mat, skola och ett tryggt hem. Med årets gåva är vi med på att finansiera ännu ett nytt hus för flera barn i barnbyn. Som tidigare blir gåvan uppdelad mellan anställda och företaget.

Vi tycker det är en glädja att vara till nytta för någon utav dom som behöver det allra mest.


Öppning av Malaika Villages Kiserian

nærbilde av vakker mørkhudet gutt i vinrød skoleuniform

Vilken fest! 100 personer hade jobbat hårt för att få allt klart när barnbyn med Kynningsrud Dining Hall och Kynningsrud Home öppnades. HAKUNA MATATA – nog blev det fest!

Norges ambassadör Gunnar Andreas Holm och högt uppsatta kenyanska politiker var på plats när barnbyn Malaika Villages Kiserian invigdes. Det hölls tal och dansades. och barn från Malaika Villages Faraja och skolorna i slumområdena underhöll med sång. Många människor har jobbat hårt för att detta skulle bli möjligt och det var fantastiskt att få delta i firandet. Kynningsrud med medarbetare har sponsrat byggandet av matsalen, ”Kynningsrud dining hall”, och bostadshuset ”Kynningsrud Home”.

Lyshudet mann står med saks i hånden sammen med mørkhudet prest for å klippe snoren som markerer åpningen av nytt bygg barnehjemsprosjekt i Kenya for foreldreløse barn

Hela grannskapet hade bjudits in och ju närmare lunchtid vi kom, desto fler människor strömmade till. Det måste ha serverats mat till minst 500 personer. Kvinnorna i grannskapet hade klätt upp sig i färgglada klänningar, kangas och smycken och hälsade oss välkomna på traditionellt vis med sång och dans.

Skola för 200 elever

2015 donerade Solveig Bye en miljon kronor till NSP Aid. Pengarna öronmärktes för föräldralösa och utsatta barn i Kenya. Nu, sju år senare, har vi invigt skolans första del med plats för totalt 200 elever. Skolan består av klassrum, en matsal donerad av Kynningsrud AS med medarbetare, en datorsal, hygienutrymmen, vattentorn/brunn och en administrationsbyggnad.

Ger flickor utbildning

På området står också de första åtta husen i Malaika Villages Kiserian färdiga. Varje hus har plats för åtta barn och en ”mamma” som kommer att få mat, kläder och omsorg. Vi fick träffa sju av de åtta föräldralösa flickorna mellan 10 och 12 år som äntligen kommer att få gå i skolan och bo i ett tryggt hem i Kynningsrud Home. Utbildning ökar de här flickornas möjligheter och är deras chans till ett bra och bättre liv. Flickorna var glada och förväntansfulla. Nu får de en egen säng, en egen garderob, kläder, skoluniformer och tillräckligt med mat! De drömmer om att bli altt från designer till läkare och pilot.

Av Laila Kynningsrud