Från kropp till kran

32-åriga Vibeke offrade skönhetsbranschen till förmån för skyddsstövlar och byggarbetsplatser. Att gå från ett typiskt kvinnligt yrke till en så mansdominerad bransch som byggnation måste sägas vara ett oortodoxt val. Men Vibeke Andersen har inte ångrat sig en sekund.

Hon är utbildad hud- och kroppsterapeut och har diplom som frisör men efter många härliga år i skönhetsbranschen sa hennes kropp plötsligt stopp. Hon bestämde sig för att göra en helomvändning i sitt yrkesliv och efter grundlig utvärdering föll valet slutligen på yrket kranförare. – Att jobba i ett yrke där det finns så många män är väldigt ovanligt för mig, men det har faktiskt varit väldigt uppfriskande. Folk är öppna och det är mycket humor. Jag tycker att det är bra takhöjd. Ingen förväntar sig att jag ska vara annorlunda bara för att jag som kvinna jobbar i ett ”mansjobb”, säger hon.

Utmärker sig

Ändå råder det ingen tvekan om att hon sticker ut, där hon sitter med sitt långa hår och välvårdade utseende i kranen. – Jag upplever mig inte som maskulin och jag älskar att klä upp mig, locka håret och sminka mig. Ser du mig ovårdad så mår jag ganska dåligt så att säga, ler hon. – Det betyder inte att jag är rädd för att lägga mig och gräva i marken eller krypa under kranen för att gräva fram gammalt fett med fingrarna. Jag ser bara till att snurra bort håret först, säger hon och skrattar.

Vibeke var med om att lyfta Harald Kynningsruds båt när den sjönk i vinterkylan.

Varför valde du att bli kranförare?

– Jag gillar att arbeta hårt! Att hitta ett jobb där jag kan vara ute lite var viktigt för mig. När jag insåg att jag var tvungen att hitta något annat att jobba med skrev jag inlägg på en kvinnogrupp på Facebook och frågade vad de jobbade med. Jag behövde lite inspiration. Sedan var det någon som skickade ett meddelande till mig i min inkorg och sa att hon jobbade inom byggbranschen och hade det jättebra! säger Vibeke.

Förvånade många med sitt yrkesval

Mer behövdes inte. Vibeke tog kontakt med en skola som höll maskinförarkurser. Nu har hon lastbilscertifikat, tornkrankurs och mobilkrankurs. Många blev förvånade, inte minst sambon. – Han har haft sina tvivel, för han tycker inte att jag är bra på att köra bil! Men efter att jag skapat ett TikTok-konto och visat upp lite av det jag gör varje dag har jag bara fått positiv feedback. Det är ingen lätt uppgift att göra en helomvändning i livet, men Vibeke hittade motivation och styrka. – Jag sa till mig själv att ”jag ska klara det här, och jag ska göra det här”. Det är fantastiskt hur långt man kommer genom att vara envis och lite trotsig, säger jag er.

Skyhög kompetens inom Nordic Crane

Vibeke började på Nordic Crane i december och känner att hon har blivit mycket väl mottagen av sina kollegor på Valle. – Jag är väldigt nöjd över valet, och jag är så tacksam att jag fick möjligheten att jobba för det bästa företaget i Norge, säger hon. – Det finns skyhög kompetens och massor av erfarenhet på Nordic Cane. Jag kan lära mig mycket av det. Jag ser fram emot att gå till jobbet varje dag, säger hon. Hon visste ingenting om byggbranschen när hon började. – ALLT är nytt för mig. Jag visste inte vad håldäcksplattor var, jag visste inte vad Ad-blue var, och häromdagen sa de att elementen skulle lyftas med sugkopp. Jag hade ingen aning om vad det var, men jag vill lära mig! – Jag är inte lika stark som killarna, jag är kanske mer försiktig och lite orolig ibland, men jag känner att jag passar in i det här yrket ändå! Jag tror att många tjejer passar in! De måste bara våga prova. Det är jättekul! Jag älskar att köra kran och vara på byggarbetsplatsen. Jag ser fram emot att hjälpa till att bygga Norge. För det är vad man gör som kranförare! Och det är ganska coolt! avslutar Vibeke med stor entusiasm.

Vibeke är duktig på Tiktok. Hon har sin egen kanal där hon tar oss med in i kranförarens värld. Sök upp MOBILKRANDAMA på Tiktok.

https://www.tiktok.com/@mobilkrandama/video/7338142468493298977