Hopp i horisonten

Det råder ingen tvekan om att det är tuffa tider, men fastighetsutvecklarna Hilde Nomell Kynningsrud och Per Andersson Moström låter sig inte nedslås.

– Det är höga räntor och fastighetsvärden som har gått ner, men marknaden kommer ju vända. Inflationstrycket, som fortfarande finns där, gör att det är osäkert när vi kan förvänta oss räntesänkningar. Byggkostnaderna har ökat avsevärt under de senaste åren, vilket gör det svårt att få projekt att bli lönsamma. Dessutom är den norska kronan svag, och bankerna ställer naturligtvis högre krav när man behöver finansiering, säger Hilde.

– Vi tror att 2024 kommer bli tufft, men om 2–2,5 år ser det nog och förhoppningsvis helt annorlunda ut, säger Per.

Optimister

Mycket har förändrats under de senaste två åren. Tidigare rådde optimismen och investeringsviljan, och man kunde dra igång projekt, köpa tomter och utveckla i stor utsträckning.

– Marknaden ser väldigt annorlunda ut nu. Vi har inte de nyckeltal vi behöver för att sätta igång. Vi är pressade, men vi har en positiv framtidssyn på de projekt vi har, säger Per. Hilde håller med, och hon är tydlig med att de utmanande tiderna inte kommer vara för evigt. – Trots detta ser vi möjligheter att bli starkare och växa, säger hon.

– Ja, och nyckeln är att sitta på de bästa fastigheterna även i tuffa tider, instämmer Per.

Många möjligheter

När marknaden snart vänder, är de förberedda.

– I både Sverige och Norge finns det ett antal möjligheter som ligger och väntar. Vi har tomter för utveckling, och det är bara tidpunkten för när det ska komma igång som är osäker, säger Hilde.

– Vi styr ju det här helt själva, och det är positivt. Men just nu är det svårt att sätta igång, säger Per.

Solida

Skillnaden mellan Norge och Sverige är att det finns många hyresgäster i Norge, medan man i den svenska verksamheten främst arbetar med att utveckla fastigheter i samarbete med andra aktörer eller direkt för kunder. I Norge samarbetar vi och äger kommersiella fastigheter tillsammans med andra fastighetsutvecklare.

Vi lägger tiden på att bli starkare.

Hilde N. Kynningsrud och Per A. Moström

Vi är solida, och även om nya, större fastighetsinvesteringar nu ligger på, is så har vi möjligheter. Vi lägger tiden på att bli starkare. Vi har nu fullt fokus på det fastighetsbestånd vi har och de kunder som hyr av oss. Vi har 80–90 unika hyresgäster. I Norge har vi ca 75 000 kvadratmeter yta och ca 3 000 av dessa kvm är lediga, vilket får mycket uppmärksamhet. Vi stärker vår organisation genom nya samarbeten. Tidigare i år tog Lister forvaltning AS över ansvaret för den tekniska och ekonomiska förvaltningen av alla de fastigheter som vi äger till 100 %. Samarbetet har fått en bra start, och de gör ett fantastiskt jobb som vi hoppas att våra kunder redan har fått uppleva.

– Vi är lyckligt lottade i Norge, eftersom vi i stort sett har hyrt ut alla våra lokaler. säger Hilde. Per tillägger. – Det är viktigt att ta väl hand om sina hyresgäster. Det är svårt att hitta nya just nu. Det är få som är på jakt efter nya lokaler. Det är en viss paus på marknaden, säger han.

Goda kollegor

Hilde och Per verkar vara överens och samkörda. Det vittnar om ett samarbete som fungerar bra över landsgränserna. De har varit kollegor sedan 2012.

– Ja, vi diskuterar vissa frågor och har styrelsemöten tillsammans, men vi befinner oss på olika marknader, säger de. Det är dags att ta bilder. Solen skiner och framtiden ser trots allt ljus ut i horisonten. Det finns hopp. Nu ska de bara ta sig igenom den här utmaningen, och det ska de klara.