Vi arbetar alltid långsiktigt

2024 kommer bli ett år med begränsade investeringar, eftersom vi fortfarande upplever osäkra tider på våra marknader. Inte minst vad som händer med räntan är en viktig faktor för utvecklingen inom fastighets- och byggbranschen.

Trolig, og forhåpentligvis, har vi sett toppen av rentekurven for denne gangen, og om vi ser litt fram, så blir kanskje 2025 året hvor det snur og optimismen igjen råder i byggebransjen. Som et konsern ser vi alltid fremover og jobber langsiktig, derfor fokuserer vi i dag på å ruste oss for de forventede markedsutsiktene fra 2025 og framover.

Inom affärsområdena Bostad och Fastighet arbetar vi för att säkerställa bra fastigheter som vi reglerar för rätt ändamål, så att vi har en bra fastighetsportfölj som är redo att utvecklas när marknaden vänder. Det gör att det kan se ut som brist på aktivitet hos företagen idag, men från slutet av 2024 och under de kommande 10 åren kommer detta att leda till bra projekt. Troligtvis kommer Fastighet att anställa fler personer inom projektutveckling i både Norge och Sverige under de kommande åren.

Vår byggverksamhet har upplevt två tuffa år, och vi har gjort förändringar för att anpassa organisationen till de nya marknadsförutsättningarna. Vi har en bra orderreserv och är relativt optimistiska inför 2024.

Nordic Crane-konsernet, forretningsområdet Kran, vokser videre og vil også i 2023 omsette for over 1 milliard kroner. Det er bygget opp imponerende kunnskap og kompetanse i organisasjonen, og Nordic Crane er i dag totalleverandør av alle type prosjekter innen løft og spesialtransport i hele Skandinavia. Det at Nordic Crane arbeider i alle segmenter i hele Skandinavia gjør organisasjonen veldig godt rustet til å stå imot markedssvingninger.

Jag är särskilt glad över att se att de investeringar vi har gjort för att kunna arbeta mer miljövänligt gör oss till en föredragen leverantör inom projekt som ställer höga miljökrav. Exempel som kan nämnas här är bland annat bygget av en ny inomhusfotbollshall på Granåsen i Trondheim (se huvudartikel), och ett större projekt för Oslo Vann og Avløp som vi ska genomföra nästa år. Vi är glada över att se att kunderna ställer högre krav på leverantörer när det gäller miljö och hållbarhet, och att vi som ledande leverantör inom kranbranschen, även när det gäller miljö, kan bidra till att vi i framtiden kan få fossilfria byggarbetsplatser.

I linje med våra tankar kring hållbarhet har vi valt att avstå från den tryckta upplagan av vinterns KynningsrudNytt. Årets vinternummer lanseras endast digitalt, som den framåtsträvande, framåtblickande koncern vi är. Digitaliseringen kommer att hålla oss aktuella, och KynningsrudNytt blir lättare att dela med våra medarbetare och kontakter både i sin helhet och i form av enskilda artiklar. Vi startar även upp ett nyhetsbrev för Kynningsrudkoncernen, så att alla har möjlighet att prenumerera och hålla sig uppdaterade kring vad som händer hos oss. Vår nya webbplats, som lanseras nu till jul, ger oss nya möjligheter.

Den som får delta i utvecklingen och moderniseringen av samhället upplever sitt arbete som meningsfullt och sig själv som privilegierad.

Glädjen är – att vara till nytta
Pål Kynningsrud, Koncernchef  i Kynningsrudkoncernen